My Blog List

Friday, August 20, 2010

Sambal Tumis Sotong Petai


Kawan-kawan apa kata kita cuba nasi dagang kita dengan sambal petai. Paling senang dan simple.Penyediaan tak sampai pun 20 minit. So ayuh segera!!


Bahan-bahan yang diperlukan
  • Sotong putih sederhana besar (8 ekor - bergantung pada keperluan dipotong bulat) jika udang ambil dalam 12 ekor
  • Cili kering (20  helai ) di mesin halus
  • 2 biji bawang merah sederhana besar di mesin halus
  • 1 biji bawang merah besar dipotong melintang
  • 2 papan petai (ikut suka boleh diletak banyak)
  • 1/2 sudu besar garam

  Cara2 memasak 
1. Buang perut sotong dan jika udang buang kulitnya (kepala & ekor) dan dibasuh bersih
2. Panaskan minyak dan tumis cili kering yg telah di mesin halus  dan bawang 
3. Biarkan sampai cili masak
4. Masukkan gula,garam, petai dan asam keping dan biarkan sampai cili sudah nampak berkilat(gula akan memberikan warna yg menarik pada sambal)
5. Masukkan hirisan bawang dan sotong / udang
6. Kacau sambal sampai udang dan bawang hiris sehingga  masak

Tips - untuk membuat sambal nie cukup mudah hanya perlu berlatih selalu. Masak adalah perkara yang paling menyeronokkan. Untuk bertambah sedap jangan lupa berselawat semasa membasuh dan memasak. Insyaallah pasti keluarga sukakan hidangan kita.

Okey, biasanye orang makan nasi dagang dengan ikan tongkol. Tapi disebabkan anak2 tak berapa gemar saya buat kari telur sebagai pengganti. So kena follow lagi barulah lauk nasi dagang lengkap

No comments:

Post a Comment