Kawan-kawan apa kata kita cuba nasi dagang kita dengan sambal petai. Paling senang dan simple.Penyediaan tak sampai pun 20 minit. So ayuh segera!!
Bahan-bahan yang diperlukan
|
Cara2 memasak
1. Buang perut sotong dan jika udang buang kulitnya (kepala & ekor) dan dibasuh bersih
2. Panaskan minyak dan tumis cili kering yg telah di mesin halus dan bawang
3. Biarkan sampai cili masak
4. Masukkan gula,garam, petai dan asam keping dan biarkan sampai cili sudah nampak berkilat(gula akan memberikan warna yg menarik pada sambal)
5. Masukkan hirisan bawang dan sotong / udang
6. Kacau sambal sampai udang dan bawang hiris sehingga masak
Tips - untuk membuat sambal nie cukup mudah hanya perlu berlatih selalu. Masak adalah perkara yang paling menyeronokkan. Untuk bertambah sedap jangan lupa berselawat semasa membasuh dan memasak. Insyaallah pasti keluarga sukakan hidangan kita.
No comments:
Post a Comment